Spar med en varmepumpe

Luft luft varmepumper sparDet er blevet attraktivt blandt danske bolig- og sommerhusejere at udskifte den eksisterende varmekilde med et varmepumpeanlæg, da de har mange fordele både mht økonomi, levetid og vedligehold. En varmepumpe er både en mere økonomisk og miljøvenlig løsning end mange andre energikilder, og de kører på el, som harmonerer rigtig godt med de mange solcelleanlæg, der er blevet installeret i dk over de senere år.

Men hvordan virker en varmepumpe?

En varmepumpe et en varmekilde, som anvender varmen i luften eller jorden til at opvarme boligen eller sommerhuset med. En varmepumpe kører på el, men den er dog meget billigere i drift end almindelig elvarme. En varmepumpe anvender nemlig kun omkring 20% af den elektricitet, som en el-radiator / gammelt oliefyr anvender til at opvarme et hus med.
En varmepumpe kan i princippet anvendes i alle typer huse og sommerhuse. Selve pumpens anlæg er på størrelse med et køleskab(for luft til vand), og det kan derfor med fordel f.eks. installeres i kælderen eller bryggerset, hvor den ikke optager vigtig plads. Hvis man får monteret en luft-til-luft varmepumpe, sidder den største del af anlægget udendørs, så den fylder mindst muligt, mens varme/blæse delen er monteret indendørs.

Flere fordele ved en luft-til-luft varmepumpe

Der findes tre typer af varmepumper – luft-til-luft varmepumper, jord-til-vand varmepumper samt luft-til-vand varmepumper. Jord-til-vand varmepumpen er den mest omfattende type varmepumpe, hvor der skal nedgraves slanger i haven. Hvis man ikke har plads til dette, kan man med stor fordel i stedet vælge at få monteret en luft-til-luft varmepumpe, som udnytter varmen i udeluften. Denne pumpeform fungerer i princippet som et omvendt køleskab, hvor varmen ”hives ud” af udeluften, hvorefter den cirkulerer rundt inde i huset via rør med væske i.(luften udefra kommer aldrig ind) Denne type varmepumpe fungerer godt hele året, og det er derfor en sikker helårsløsning i form af opvarmning af boligen, som også er en stor fordel for indeklimaet- særligt i sommerhuset.
Læs eventuelt mere på Enrgi.dk
Man kan også med fordel kombinere en luft-til-luft varmepumpe med et udsugningsanlæg med en varmeveksler. På denne måde kan anlægget genvinde varmen i den luft, der bliver suget ud af boligen og overføre den til indblæsningsluften igen. Dette er især til stor gunst i nye, tætte huse, da der er mulighed for udluftning uden et stort varmetab.

jord til vand pumpeHvad er priserne i forhold til indkøb og installation af en varmepumpe?

Den dyreste form for varmepumpe at indkøbe og installere er jord-til-vand varmeanlægget, som koster alt imellem 80.000kr. – 130.000kr. at få etableret, men de to andre typer varmepumper er noget billigere at få installeret i sit hjem, og den allerbilligste type varmepumpe er en luft-til-luft pumpe, der er helt nede i omegnen af 10.000kr. Dette indbefatter både indkøb og montering af varmepumpen. Derudover kan man få håndværkerfradrag i forbindelse med montering af varmepumpen, som betaler håndværkerens arbejdsløs til opsætning af pumpen -og energitilskud på omkring 3.000 skattefrit er også muligt. Dette er også med til at gøre en varmepumpe til et fordelagtigt økonomisk valg.
Udover at en luft-til-luft varmepumpe er den billigste at få etableret i sit hjem eller sommerhus, er det også den varmepumpe, der hurtigst tjener sig selv ind igen.

Tilbagebetalingstiden på denne pumpetype er nemlig nede på 3-5 år, alt efter hvor dyr en varmeregning man havde før installationen af varmepumpeanlægget.
Den forventede levetid for et luft-til-luft varmepumpeanlæg på 8-12 år. Pumpens levetid er baseret på driften og vedligeholdelse af pumpen. Hvis man sørger for at vedligeholde sin pumpe, og hvis boligen er velisoleret og tæt, så forlænges levetiden yderligere, hvilket gør en varmepumpe til en stabil, driftssikker, langtidsholder og yderst attraktiv løsning for alle bolig- og sommerhusejere, som gerne vil have en billig og miljøvenlig varmekilde.