Billig indretning af børneværelset

Indretning af børneværelseDer er en del ting at tage højde for, når man gerne vil indrette et godt børneværelse. Hvilke der er de væsentligste kommer i høj grad an på barnets alder. Her kommer vi ind på nogle af de ting, man skal tænke på, når man indretter et børneværelse til de mindre børn og til teenageren.

Husk at det er dit barns værelse

Det man skal gøre sig klart, hvad enten det er et værelse til et mindre barn eller til teenageren, er at det er barnets behov værelset skal opfylde og ikke jeres. Mange forældre kan have en tendens til at indrette et børneværelse, som de selv synes er pænt, som de synes passer ind i resten af hjemmet, eller som var det de selv drømte om som barn. Men det er jo jeres barn, der skal lege der eller, hvis det drejer sig om en teenager, have venner med hjem på besøg og føle sig godt tilpas der – føle, at det er deres rum.

Børneværelset til mindre børn

Når det drejer sig om mindre børn skal værelset opfylde nogle praktisk krav i forhold til leg og oprydning.

  • Der skal helst være god gulvplads, så barnet kan lege frit på gulvet. Det er vigtigt for børns kreativitet og fantasi, at de kan udfolde sig kropsligt og har plads til at bygge mm. Det er også vigtigt, at der er plads til, at barnet kan lade for eksempel en LEGO-konstruktion, der skal leges videre med dagen efter, stå fremme.
  • Det er også en rigtig god ide, at der er indrettet en tegneplads. Gerne så der kan sidde mindst to og tegne sammen. Hvis værelset ikke er så stort kan tegnepladsen eventuelt være i form af et bord, der kan klappes ned, så det ikke tager gulvpladsen, når det ikke bruges. Eller det kan være et lille bord, der har ender, som kan klappes op.
  • I forhold til oprydning skal der også tænkes praktisk. Det er en god ide at opbevare legetøjet i kasser, som kan tages frem en for en. Så er det lettere at undgå at alt rodes sammen. I tillæg kan en kasse tages med for eksempel ind i stuen, hvor mange mindre børn søger ind for at være sammen med familien under legen. Igen er det forholdsvis let at rydde op i stuen, når tingene bare skal op i kassen.

Teen-age værelset

Når børn bliver teenagere og måske også et par år før efterhånden, begynder de at gå meget op i, hvad de står for. De bliver bevidste om deres identitet og, hvad de gerne vil signalere til omverdenen. De begynder måske at være fan af en musikgruppe eller andet og vil gerne vise denne interesse via deres værelse.

  • Det er derfor vigtigt at dit barn får lov at udtrykke sig selv gennem værelsets indretning og udsmykning. Det skal være et sted, hvor barnet kan eksperimentere med hvem det er og gerne vil være – både i egne og andres øjne. Hvis I ikke vil have at jeres barn sætter ting op på væggene med tegnestifter, så må I sætte store opslagstavler op, så jeres teenager kan udsmykke sit værelse med det, som er i fokus.
  • Når de kommer op i en vis alder, er der mange teenagere, der slet ikke bruger deres skrivebord mere. Mange laver lektier i sengen. Spørg ind til hvad det er, der fungerer bedst for dem i forhold til at lave lektier.
  • En anden ting, der ændres, er, at man som teenager ikke har venner på besøg for at lege, men for at snakke, høre musik eller se film. Måske er det nu et par bløde ”flyde” stole og et lille lavt bord, der skal til for at opfylde deres behov.