Vedligeholdelse af flisearealer

Spar penge på vedligeholdelse af flisearealer

En ny flisegang rundt om huset, nye fliser i indkørslen eller en ny fliseterrasse er ikke billige anlægsprojekter. Den efterfølgende vedligeholdelse af arealerne kan også være en bekostelig affære, men det er heldigvis muligt at spare en del penge, hvis man vælger de rigtige løsninger.

Alger, skidt, mos og flisepest er blot nogen af de fjender som man står overfor med en flisebelægning, og der findes flere måder at kæmpe kampen på.

Imprægnering

En imprægnering af fliserne er ikke den billigste løsning hvis man kun ser på her-og-nu prisen, men til gengæld holder imprægneringen i op mod 15 år, så på langt sigt er der mange penge at spare ved at vælge denne løsning.

Imprægneringen lukker flisernes overflade af, så mos, alger og lignende ikke kan vokse på betonoverfladen. Der kan kun imprægneres ordentligt hvis overfladen er ren, så enten skal dette ske kort tid efter fliserne er lagt, eller også skal fliserne renses og eventuelt algebehandles først.

Algebehandling

I stedet for at imprægnere fliserne, kan man give fliserne en algebehandling med algerens som trækker ind i fliserne og fjerner du uønskede vækster. Algebehandlingen skal gentages hvert år for at holde alger og flisepest væk, så selvom det er billigere at algebehandle flisebelægningen i første omgang, vil det i løbet af 15 år forøge udgiften sammenlignet med en imprægnering.

Rensning

Køber du en højtryksrenser er det også en forholdsvis billig løsning til at holde flisearealerne fri for flisepest, mos og alger. Til gengæld ødelægger du fliserne mere og mere for hver gang du renser dem, så det kan blive dyrt i udskiftning af fliserne.

Højtryksrensning tager også en del tid hvert år, så hvis du regner din egen tid med i regnestykket, bliver det alligevel en forholdsvis dyr investering.

Efter rensning af fliserne skal fugerne fyldes op igen, så her skal du købe nyt fugesand, stenmel eller andet fugemateriale. Vær opmærksom på at våde fliser bliver misfarvet af stenmelet, så hvis fugerne skal opfyldes med stenmel skal du vente til fliserne er helt tørre, og sørge for at det overskydende stenmel er fejet væk inden der kommer dug/regn igen.

Manuel fejning

Med en kost en gang om ugen, holder du sand, jord osv væk fra fliserne. Samtidig vil jævnlig fejning af flisearealerne også tage livet af alger, flisepest, mos mm inden det når at blive synligt.

Med en lille pose fugesand, kan du nemt fordele lidt fugesand på de arealer hvor fugerne trænger til at blive fyldt op, og så feje det ned i fugerne når der alligevel skal fejes. Fugesandet er også medvirkende til at slibe de små planter væk fra flisernes overflade.

Konklusionen

Konklusionen på hvordan man sparer mest på vedligeholdelse af terrassen, afhænger af om man er mest interesseret i at spare penge eller spare tid.

Det mest tidsbesparende er at hyre professionelle til imprægnering af fliserne, og selvom det er en forholdsvis stor udskrivning dag et, er det alligevel en af de billigere løsninger.

Er du mest interesseret i at spare penge, og har du masser af tid og kræfter, så er kosten og den ugentlige fejning vejen frem for dig.